Warning: session_start() [function.session-start]: open(/home/17504/data/tmp /sess_9624d84c4e636e9fb90a213cfe986ad0, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 3

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php:3) in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 3

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php:3) in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 3

Warning: ini_set() [function.ini-set]: A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 11
BOOKSA.HR - SPECIALS - DR. OSTOJIć: čITANJE KAO PRISILNI RAD

REGISTRIRANI KORISNICI:

Problemi s logiranjem?
Registrirajte se!

KORISNIK

Zapamti me  

LOZINKA

PRETRAŽIVANJE

HOME:  SPECIALS:  ODJEL ZA LITEROTERAPIJU I BOOK KIRURGIJU:  DR. OSTOJIć: čITANJE KAO PRISILNI RAD  


Dr. Ostojić: čitanje kao prisilni rad

Vraćanje zatvorenika u učeničke klupe i primoravanje da se s punom koncentracijom posvete aktivnosti čitanja postao je globalni trend.

Dr. Ostojić: čitanje kao prisilni rad

PITANJE

Slušaj ti doktore ovako!

Odmah da preskočimo ovu usranu pristojnost. Nemam namjeru ni volju biti pristojna prema ikome a cijeli problem i jest to što me tjeraju da budem pristojna graDŽanka. Zato ti želim totalno usrani dan a donekle dobar dan samo ako me izliečiš.

Zovem se Tanja i ako pogledaš moj karton s književnim bolestima vidjet Češ da je prazan jer ne čitam. Ako pogledaš moj dosje to je več druga priča. Ja sam sitna i krupna kriminalka i bavim se prevarama kamatarenjem pranjem novca i dobrom starom pljačkom benzinskih pumpi. Posao ima nesigurnu plaču i malo je riskantan ali je klizno radno vrijeme i dobra sam u njemu. Također čak i ako me ulove i završim u zatvoru meni to nije problem jer me se svaki zatvor boji. Zbog mene su uveli muške čuvare u žemski zatvor a onda kad sam jednog čuvara stisla za muda dok nije propjevao visoki C onda su opet vratili žemske čuvarice.

Nedavno su me tako ulovili jer sam opljačkala nekog konzuma ili popalila neke novce iz nekog fonda šta ti ja znam. I mislila sam da ću opet u posjet ekipi u zatvoru a kad ono sudac rekao da mi daje uvIjetnu kaznu! Ta uvIjetna kazna je da u roku od dva tjedna moram pročitati nekakve Devinske elegije koje je napisao neki cigan Rilke i napisati izvještaj o tome! E to je problem.

Uzela sam te pjesme i mislim si tja tog je malo pročitat ću. Ali Đabe to što ima malo kad ništa ne razumijem. Prebacila sam pjesme iz stiha u normalnu rečenicu opet ništa. "I najednom u tom mučnom Nigdje, najednom neizrecivo mjesto gdje se čisto Premalo nepojmljivo mijenja – preskače u prazno Previše." ili "Svaki potmuli zaokret svijeta ima razbaštinjenika kojima ne pripada više prijašnje, a još ne iduće." Ma što se može reći o ovome? Koju posluku porati? Pa to se samo mogu nadrogirati brbljati nešto bezveze i svaku treČu riječ početi velikim slovom.

I to je ono što te tražim. Za tri dana moram predati izvještaj. Nitko od mojih kriminalnih partnera nije to pročitao i nije sposoban to napisati. Ajde mi ti napiši izvještaj ili još bolje prepiši mi neku drogu tako da mogu to lakše pročitati i nabrljati gluposti koje me časni sud tražio. Eto hvala ako pomogneš a serem ti se na diplomu ako ne.

ODGOVOR

Poštovana Tanja!

Premda razumijem Vaš zazor spram normi tzv. 'građanskog' ponašanja, moja vokacija zahtijeva od mene da Vam pristupim s maksimalnim uvažavanjem. Stoga ću Vam se obraćati s 'Vi' i poštivanjem pravopisnih pravila pokazat ću poštovanje spram Vas.

Vaš slučaj, nažalost, nije jedinstven u svijetu. Globalni trend je postao da suci u sve većoj mjeri prepisuju čitanje knjiga kao kaznu, premda se brojne humanitarne organizacije žustro bore protiv takvih oblika nehumanog kažnjavanja kakav smo napustili još prije srednjeg vijeka.

Neki suci ovom kaznom pokušavaju rehabilitirati zatvorenika. Tako suci prepisuju Zločin i kaznu Dostojevskog ili Jadnike Victora Hugoa kako bi zatvorenik kroz moralnu priču preispitao vlastite principe ponašanja. Primjer našeg bivšeg premijera koji je diplomirao francusku književnost navodi nas na to da dovedemo tu hipotezu u pitanje.

Drugi suci time žele žustro kazniti zatvorenika. Vraćanje zatvorenika u učeničke klupe i primoravanje da se s punom koncentracijom posveti aktivnosti čitanja može uistinu djelovati ponižavajuće i bolno na osuđenika. Države koje su uvele ovakav oblik kazne zaista bilježe smanjenje kriminala jer se potencijalni kriminalci boje ovakve kazne.

U Vašem slučaju, čini se da se ipak radi o nekom obliku prisilnog rada. Naime, zbog smanjenja stavki u proračunu, država nije u mogućnosti plaćati brojne komparatiste koji tumače književna djela i upozoravaju državu na moguće konotacije. Kako bi država uštedjela, umjesto komparatista angažirani su zatvorenici poput Vas koji će besplatno obavljati isti posao kao dio kazne.

U tom smislu, smatram da je uputno umanjiti Vašu bol kako biste efikasno obavili taj posao. Budući da ne smijem prepisivati marihuanu u medicinske svrhe, uputit ću vas radije da prethodno elegijama pročitate Anatomiju kritike Northropa Fryea. Navedena knjiga sadrži kritička oruđa kojim ćete moći protumačiti Rilkeovu poeziju, a pouzdani izvori navode kako čitanje Fryeovog diskursa ima jednaki efekt kao uzimanje pojedinih halucinogenih droga. Sretno!

Dr. Ostojić
foto: 710928003 (flickr)

24.02.2012.


Dr. Ostojić: akcijsko ribarenje

Dr. Ostojić: akcijsko ribarenje

Kako odabrati pravu knjigu za čitanje prilikom ribolova? I zašto James Ellroy nije dobar izbor? 

Dr. Ostojić: bezvremeni očaj

Dr. Ostojić: bezvremeni očaj

Proustova moderna književnost otežala je živote brojnih mladića i djevojaka. Gospođica Vanvremenka je jedna od njih.

Dr. Ostojić: plesni koraci

Dr. Ostojić: plesni koraci

Kako uživati u poroku čitanja poezije, a da pritom hladne glave obavite svoj svakodnevni posao?

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić: haker @real life

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Dr. Ostojić: humorni pristup zdravljaku

Dr. Ostojić: humorni pristup zdravljaku

Andrea je greškom umjesto kataloga Konzuma ili Keruma iz poštanskog sandučića izvadila nadrealističku literaturu.

Dr. Ostojić: pitanja o istini

Dr. Ostojić: pitanja o istini

Glasoviti istražitelj Duje iz Kaštela, nekad vrsni analitičar i načitani moralist, postao je skeptik. Zabrinuti prijatelj traži pomoć.

Dr. Ostojić: božićna utopija

Dr. Ostojić: božićna utopija

Đuro se počeo osjećati poput sretnog imbecila. Otupjela je njegova kritička oštrica te je sretno proslavio Božić. Vrijeme je za liječenje.

Dr. Ostojić: ženstveni studiji

Dr. Ostojić: ženstveni studiji

Tanjica je samo jedna od žrtava božićnih hit-ponuda. Iako njezin problem zalazi u polje knjiginekologije, dr. Ostojić ipak nudi savjet.

Dr. Ostojić: Hegelove poslovice

Dr. Ostojić: Hegelove poslovice

Kako očuvati pučki duh, a da vas ne 'proguta' Hegelov apsolutni duh, pita starješina Branko iz staračkog doma.

Dr. Ostojić: čitateljska eutanazija

Dr. Ostojić: čitateljska eutanazija

Iako u Hrvatskoj još nije otvorena javna rasprava na temu čitateljske eutanazije, dr. Ostojiću se javila pacijentica upravo s tim zahtjevom.

Dr. Ostojić: Čovjek jedne dimenzije

Dr. Ostojić: Čovjek jedne dimenzije

Otkad je stavio jednu knjigu kraj kompa, Kreši je crkla grafička i konzole mu se ne pale. Nije pomoglo ni bacanje knjige kroz prozor.

Dr. Ostojić: kompleks Petra Pana

Dr. Ostojić: kompleks Petra Pana

Vladimira je zbog svoje bolesti postala neodgovornija i sklonija nepodopština. Kako je donekle izliječiti?

Dr. Ostojić: sedma republika

Dr. Ostojić: sedma republika

'Sedma republika' Ante Perkovića zagorčala je život Džinsu iz Pančeva. Može li se trozvučjem i pentatonikom izliječiti rock problematika?

Dr. Ostojić: mjesto/nemjesto

Dr. Ostojić: mjesto/nemjesto

Jadranka radi u shopping centru koji bi sam po sebi trebao biti 'nemjesto', ali se pokazao kao mjesto s golemom količinom naracije i to joj smeta.

Dr. Ostojić: nevolje na ekranu

Dr. Ostojić: nevolje na ekranu

Što se dogodi kad se priči da veći manevarski prostor (kakav ima na internetu)? Obolite od hiperracionalitisa ili bolesti 'njuškanja'.

Dr. Ostojić: Ona je sve to

Dr. Ostojić: Ona je sve to

Koja je razlika između luđakinje s tavana i liftboja? Čovjekov identitet može podnijeti puno toga: i feminizam i empatiju prema muškom spolu.

Dr. Ostojić: Giddensova kvaka

Dr. Ostojić: Giddensova kvaka

Kako je jedna knjiga o teoriji strukturacije dovela do toga da Filozofski fakultet i neke druge institucije u našoj zemlji prestanu postojati?

Dr. Ostojić: klasičan slučaj austronostalgije

Dr. Ostojić: klasičan slučaj austronostalgije

Sadašnjost, ma koliko loša bila, ne može biti kobna kao bijeg u fikciju. Kako izliječiti osobu od austronostalgije?

Dr. Ostojić: znanstveno suparništvo

Dr. Ostojić: znanstveno suparništvo

Doktor Strombolić pokušava vratiti vjeru u znanost. Lijek je slušanje Narodnog radija i jedenje kulenove seke.

Dr. Ostojić: kako iskorijeniti ekonomiju iz društva?

Dr. Ostojić: kako iskorijeniti ekonomiju iz društva?

Helena je zbog Granoveterra shvatila da se ekonomijom bave budale. Dr. Ostojić je liječi socijalno hendikepiranim likovima iz knjiga.

Dr. Ostojić: periodični ekoekologizam

Dr. Ostojić: periodični ekoekologizam

Milovan pati od periodičnog ekoekologizma, vrlo zarazne bolesti koja je ime dobila po Hitrecovom liku, izvanzemaljcu Eku Eku.

Dr. Ostojić: apsurd i beznađe

Dr. Ostojić: apsurd i beznađe

Profesionalna gangsterica Tina zbog jedne je knjige počela raditi gafove na poslu. Dr. Ostojić joj pomaže da prestane zazivati nesreću.

Dr. Ostojić: bohemska hrabalovština

Dr. Ostojić: bohemska hrabalovština

Čitanje bez kreme zaštitnog faktora većeg od 35 može završiti u boljem slučaju sunčanicom, a u gorem infarktom.

Dr. dr. Ostojić: ljetno radno vrijeme

Dr. dr. Ostojić: ljetno radno vrijeme

Obavijest pacijentima o radu ordinacije dr. Ostojića te rezultatima doktorskog studija u Heidelbergu.

Dr. Ostojić: kreativni čitateljski san

Dr. Ostojić: kreativni čitateljski san

Iako se Martina zabrinula zbog svog literarno-zdravstvenog stanja ispostavilo se da je spavanje temeljni dio čitanja.

Dr. Ostojić: čitateljski vjetrovi

Dr. Ostojić: čitateljski vjetrovi

Douglas, poslovni čovjek iz sfere marketinga, zadobio je čitateljske vjetrove jer ne može probaviti jednu knjigu. Dr. Ostojić i za to ima lijek.

Dr. Ostojić: poremećaj čitateljske osobnosti

Dr. Ostojić: poremećaj čitateljske osobnosti

Terezina negativna reakcija na Faulknerov roman uvjetovala je njezinu negativnu reakciju na kontakt s realnim ljudima. Tretman?

Dr. Ostojić: Dan blama

Dr. Ostojić: Dan blama

Ante je zaradio prekršajnu prijavu zbog svoje netolerancije prema neuobičajenim jezičnim fenomenima. Sud traži liječenje.

Dr. Ostojić: Kina kao motiv

Dr. Ostojić: Kina kao motiv

Zbog jednog energetski nabijenog romana vremešni je Ilija u zadnje vrijeme stalno u pokretu. Kako sniziti aktivnosti i spiječiti infarkt?

Dr. Ostojić: Kako ukrotiti likove romana?

Dr. Ostojić: Kako ukrotiti likove romana?

Marinela, koja nije ni književna nimfomanka ni likofilka, želi zadržati lik velikog Gatsbyja za sebe, ali joj ga kolegica s posla stalno preotima.

Dr. Ostojić: izopačene interpretacije

Dr. Ostojić: izopačene interpretacije

Tadija je naišao na knjižničarku bez diplome iz farmacije što ga je koštalo visokog krvnog tlaka i predinfarktnog stanja. 

Dr. Ostojić: bibliofobija

Dr. Ostojić: bibliofobija

Bernarda boluje od jedne od najraširenijih fobija svijeta - bibliofobije. Nepročitane knjige je bacaju u depresiju, a nije pomogao ni kick boxing.

Dr. Ostojić: nadzemaljske intervencije u tekst

Dr. Ostojić: nadzemaljske intervencije u tekst

Eugen je nekoć pisao knjige koje su ušle u školsku lektiru što mu je osiguralo put u Limb gdje se i sad koprca i želi izbavljenje.

Dr. Ostojić: elektronski čitači

Dr. Ostojić: elektronski čitači

Trpimir iz društva 'još živih pjesnika' je nabavio elektronski čitač knjiga i sad mu treba pomoć i knjigomehaničara i literoterapeuta.

Dr. Ostojić: smrdljive knjige

Dr. Ostojić: smrdljive knjige

Kod Lejle je došlo do sinaptičke sinestezije neurona u središnjem dijelu mozga zbog čega osjeća mirise iz knjiga što često može biti neugodno.

Dr. Ostojić: patuljasti realizam

Dr. Ostojić: patuljasti realizam

Ranko je patuljastog rasta i žrtva je epidemije magijskog realizma. Iako on zna da realnost nije magijska kako da to objasni drugima?

Dr. Ostojić: životinjska farma

Dr. Ostojić: životinjska farma

Nena je kod dr. Ostojića došla po drugo mišljenje, nezadovoljna dosadašnjim liječenjem dr. Librića. Muči je alegorija i traži djelotvoran lijek.

Dr. Ostojić: slučaj kronične skribomanije

Dr. Ostojić: slučaj kronične skribomanije

Mile je je neizlječivi pisac, odnosno teško oboljeli literat. Da mu olakša bolove dr. Ostojić ga podvrgava skribodijalizi.

Dr. Ostojić: opasna satira

Dr. Ostojić: opasna satira

Zbog poznate Voltaireove satire Ivanin pas Žućo je počeo pratiti politiku i prosvjede te mu prijeti opasnost od bjesnoće.

Dr. Ostojić: socijalni realizam

Dr. Ostojić: socijalni realizam

Ivica je naivno povjerovao da socijalistički svijet romana u kojem dominira zajedništvo može primijeniti na svoju marketinšku firmu. Kako krivo! 

Dr. Ostojić: žene s bradom

Dr. Ostojić: žene s bradom

Simonu u zadnje vrijeme ljudi ne tretiraju kao ženu i govore joj 'Gdje si, care!'. Za sve je kriva jedna knjiga i zato se javila u našu ambulantu.

Dr. Ostojić: špijun ili tetkica?

Dr. Ostojić: špijun ili tetkica?

Bivajući uvučen u špijunski svijet romana, Štef je postao 'mobilan' u pogledu svoje seksualnosti. Kako ga izliječiti?

Dr. Ostojić: književna pretilost

Dr. Ostojić: književna pretilost

Debela Berta pokušava se riješiti svoje prekomjerne književne težine i štetne ovisnosti o diskursu. Lijek ima samo dr. Ostojić.

Dr. Ostojić: književna evolucija

Dr. Ostojić: književna evolucija

Boško je do jučer vjerovao u znanost i skepsu i zazirao od religije. Nakon jednog teksta na svoj je užas shvatio da je književni kreacionist!

Dr. Ostojić: kriminalni književni klubovi

Dr. Ostojić: kriminalni književni klubovi

Banda interpretatora iz Celja jednom je našem sportašu zamijenila ekstremitete tuđima što ima fatalne posljedice na njegove rezultate. 

Dr. Ostojić: muke s futuristima

Dr. Ostojić: muke s futuristima

Kustosica Doris je počela sumnjati u umjetnost talijanskih futurista pa traži sredstvo za smirenje neugodnog umjetničkog dojma.

Dr. Ostojić: reinterpretacija tetovaže

Dr. Ostojić: reinterpretacija tetovaže

Nepažljivi Kazo je slučajno završio s tetovažom robota na leđima. Ono što mu treba je hitna operacija reinterpretacije azijskih semantičkih simbola. 

Dr. Ostojić: smrtonosni testovi muškosti

Dr. Ostojić: smrtonosni testovi muškosti

Zbog jedne irske drame Nina je razvila strah od putovanja. Samo joj dr. Ostojić može pomoći da napusti udobni naslonjač i ponovno se otisne u svijet.

Dr. Ostojić: nenadan susret s logičkim pojmovima

Dr. Ostojić: nenadan susret s logičkim pojmovima

Jedne kobne večeri samouvjereni specijalac Dinko na zidu je slučajno ugledao neke crtarije. Sad oklijeva i postavlja si suvišna pitanja.

Dr. Ostojić: književni realizam kod djece vrtićke dobi

Dr. Ostojić: književni realizam kod djece vrtićke dobi

Petogodišnji Neno primio se čitanja Balzaca kako bi otkrio istinu o realnosti. Zabrinuta majka traži stručnu pomoć.

Dr. Ostojić: komodifikacija

Dr. Ostojić: komodifikacija

Nekad tipična ženica Maja došla je u doticaj s deponijem semantičkog otpada i obolila od književne snomorice. Sad joj treba 'komodifikacija'. 

Dr. Ostojić: čitati ili umrijeti?

Dr. Ostojić: čitati ili umrijeti?

Nesretni Keno na sebi ima čitateljsku bombu koja bi mogla eksplodirati. Da ne odleti u zrak dnevno mora pročitati 200 stranica vrhunske književnosti.

Dr. Ostojić: smak svijeta i neozbiljno cerenje

Dr. Ostojić: smak svijeta i neozbiljno cerenje

Časnu sestru Elegiju opsjeda Demon neozbiljnosti zbog kojeg se neprimjereno ceri (čak i pod Svetom Misom). Kako povratiti kršćansku ozbiljnost?

Dr. Ostojić: smrt autora

Dr. Ostojić: smrt autora

Mirkova obitelj drži pogrebno poduzeće i imaju problem s ceremonijom ukopa preminulog književnika. Javili su se u hitnu dr. Ostojića.

Dr. Ostojić: umjetničke prehlade i gripe

Dr. Ostojić: umjetničke prehlade i gripe

Lucija je oduvijek bila otporna na književne bolesti, ali njezino književno zdravlje ove zime nije tako dobro i zato joj treba terapija.

Dr. Ostojić: futuristički Marinetti

Dr. Ostojić: futuristički Marinetti

Lijeni Ive žali se doktoru na susjeda koji svako jutro u dvorištu recitira poeziju zbog koje ga boli glava i osjeća da potrebu za radom.

Dr. Ostojić: fikcionalno-patogene konzekvence

Dr. Ostojić: fikcionalno-patogene konzekvence

Odvjetnica Sanja Kristić sumnja u uračunljivost suca koji vodi brakorazvodnu parnicu njezinog klijenta. Dr. Ostojić postavlja dijagnozu. 

Dr. Ostojić: epistemološke bande

Dr. Ostojić: epistemološke bande

Pero i Gogo su zbog nesmotrenog razgovora o Nabokovu u zagrebačkom kvartu Trnje pobrali batine od lokalne bande. Dr. Ostojić objašnjava problem.

Dr. Ostojić: kako vratiti žensku intuiciju?

Dr. Ostojić: kako vratiti žensku intuiciju?

Miranda se protiv svoje volje javila našem muškom liječniku kojem se požalila na probleme s intuicijom. Slijedi joj primjena teorije dijalektike. 

Dr. Ostojić: bacil nacionalizma

Dr. Ostojić: bacil nacionalizma

Matko je pobjegao s liječenja od bacila nacionalizma koji uzrokuje hiperaktivnost u predjelu zamišljanja i sad je podvrgnut literoterapiji.

Dr. Ostojić: prave i krive potrebe

Dr. Ostojić: prave i krive potrebe

Slavko je žrtva filozofsko-sociološke epidemije zbog koje se osjeća kao čovjek jedne dimenzije. Potrebno mu je liječenje 'kvazi-Che' metodom.

Dr. Ostojić: simptom potiskivanja tragičnog

Dr. Ostojić: simptom potiskivanja tragičnog

Teuta je cijeli život bila u bedu jer je stalno čitala tragedije. Zbog pogreške u liječenju sad joj je sve apsurdno što je dovelo do novih problema.

Dr. Ostojić: knjižni očevi i problemi s djecom

Dr. Ostojić: knjižni očevi i problemi s djecom

Za utvrđivanje pravog knjižnog oca najbolja je analiza DNK (diskurs-nukleinske kiseline), ali ona je moguća samo u slučajevima knjiga novijeg tiska.

Dr. Ostojić: postkolonijalna pošast

Dr. Ostojić: postkolonijalna pošast

Tea je žrtva uredskog mobbinga koji je nastao kao posljedica britanskog kolonijalnizma. Dr. Ostojić predlaže da prijavi šefa za simboličko nasilje.

Dr. Ostojić: oportunist malih prilika

Dr. Ostojić: oportunist malih prilika

Kad zbog čitanja počnete imati problema sa susjedima potrebna vam je čitateljska izolacija, a za nju su najbolje dnevne novine.

Dr. Ostojić: Mimesis

Dr. Ostojić: Mimesis

Kako bi istovremeno čitao i živio Iliju su poslali na liječenje u London gdje mu je propisana kriva terapija. Dr. Ostojić ga liječi veffektinom.  

Dr. Ostojić: sukobi s knjigom

Dr. Ostojić: sukobi s knjigom

Elizu kod knjiga najviše smeta to što je ne slušaju. I nikad se ne ispričaju za ono što joj naprave. Treba li prestati čitati?

Dr. Ostojić: teorija evolucije

Dr. Ostojić: teorija evolucije

Eugene Darlose i njegova obitelj nisu navikli snaći se u okolini u kojoj žive. Nakon čitanja Darwina Eugene traži pomoć od dr. Ostojića.

Dr. Ostojić: ekstremni vremenski uvjeti

Dr. Ostojić: ekstremni vremenski uvjeti

Kakve veze ima francuski udžbenik iz povijesti sa klima uređajem? Dr. Ostojić liječi problem loše klime u društvu.

Dr. Ostojić: emotivno-imaginativan pristup tekstu

Dr. Ostojić: emotivno-imaginativan pristup tekstu

Hana je nekad bila zdrava čitateljica, a danas pati od emotivno-imaginativnog pristupa tekstu i zato treba prakticirati ortoepske vježbe.

Dr. Ostojić: trovremenski Taft

Dr. Ostojić: trovremenski Taft

Rankov frizer neoprezno je koristio književnost prilikom friziranja i zato Ranka sad ne puste u Hemingway, iako je naočit! 

Dr. Ostojić: Platonov dupli pas

Dr. Ostojić: Platonov dupli pas

Maksimilijana Liberića, stručnjaka za nogomet, u praćenju prvenstva ometa Platon i njegova filozofija pa od doktora traži pilule za koncentraciju.

Dr. Ostojić: nedaće postindustrijskog društva

Dr. Ostojić: nedaće postindustrijskog društva

Jedan francuski filozof Jelici je digao tlak svojom pričom o postindustrijskom društvu. Možda su muškarci ušli u to društvo, ali kad će i žene?

Dr. Ostojić: kanonska vrijednost jelovnika

Dr. Ostojić: kanonska vrijednost jelovnika

Duško lopatom baca knjige u zapadni kanon i jedan je dan na poslu zabunom ubacio prospekt za pizzeriju. Kakve bi to posljedice moglo imati?

Dr. Ostojić: Ćelava pjevačica

Dr. Ostojić: Ćelava pjevačica

Jedan dramski komad apsurdne provenijencije ugrozio je proces podučavanja engleskog jezika u školama, smatra profesor Zdravko.

Dr. Ostojić: melodramatska imaginacija

Dr. Ostojić: melodramatska imaginacija

Ana je normalna osoba kojoj se počela događati nenormalna stvar - priviđa joj se Oprah Winfrey. Problem rješava dr. Ostojić.

Dr. Ostojić: magijski realizam

Dr. Ostojić: magijski realizam

Zabrinuti muškarac obraća se doktoru zbog problema koji mu se dogodio nakon godina promiskuitetnog čitanja. Jednu večer je jednostavno zakazao.

Dr. Ostojić: monoliterarnost

Dr. Ostojić: monoliterarnost

Iako joj biološki sat otkucava, Vesna je još uvijek u fazi prolaznih litararnih ljubavi i nikako da se posveti jednog knjizi u cijelosti. Pomaže joj dr. Os

Dr. Ostojić: jahanje na 'valu' Virginije Woolf

Dr. Ostojić: jahanje na

Što se desi kad mladi surfer nesmotreno prione čitanju 'Valova' Virginije Woolf? Ništa dobro i zato mu je potreban pregled u ordinaciji dr. Ostojića.

Dr. Ostojić: osjetljivost na gramatičke pogreške

Dr. Ostojić: osjetljivost na gramatičke pogreške

Milica pati od benignog poremećaja gramatičke hipersenzibilnosti koji joj onemogućava da uživa u djelima Salvadora Dalíja. Zato je tu dr. Ostojić.

Dr. Ostojić: moralna dilema

Dr. Ostojić: moralna dilema

Partizanka Ruža iznajmljuje stan dvojici studenata za koje se boji da će joj banuti na vrata i nasjekirati je ko svinju. Za sve krivi Dostojevskog.

Dr. Ostojić: nuspojave starogrčkog alfabeta

Dr. Ostojić: nuspojave starogrčkog alfabeta

Mladen ima problema s čitanjem starogrčkog pisma. Tutnji mu u glavi, osjeća pritisak i pričinjava mu se čovječuljak iz 'Batmana'. Postoji li lijek?

Dr. Ostojić: vremenski stroj

Dr. Ostojić: vremenski stroj

Čitateljicu Borku inspirirala je bolest prošlotjednog pacijenta zbog čega je poželjela ući u vremenski stroj i promijeniti povijest.

Dr. Ostojić: kako se riješiti Berthe Mason?

Dr. Ostojić: kako se riješiti Berthe Mason?

Električaru Martinu desio se slučaju prelijevanja fikcionalnih elemenata u njegov svakodnevni život. Pomaže mu naš dežurni doktor.

Dr. Ostojić: apsolutnim metaforama protiv križobolje

Dr. Ostojić: apsolutnim metaforama protiv križobolje

Što vam se može desiti kad se umjesto našem literoterapijskom primarijusu javite sumnjivom knjiškom nadriliječniku?

Dr. Ostojić: problemi s close readingom

Dr. Ostojić: problemi s close readingom

Zdravko, stalni analitičar književnog teksta i parateksta, izgubio je sposobnost 'close readinga' zbog čega bi mogao izgubiti posao.

Dr. Ostojić: alergija na Međuzemlje

Dr. Ostojić: alergija na Međuzemlje

Morana je razvija alergiju na 'Gospodara prstenova' a nije joj do drugih knjiga. Tko je bolji za liječenje ove emocionalne smutnje od našeg dr. Ostojića?

Dr. Ostojić: život u dvanaestercu

Dr. Ostojić: život u dvanaestercu

Serenus boluje od poremećaja ograničenog govora, odnosno stihovanog govora, strogo ograničenog na egzaktne mjere i moli za liječničku pomoć.

Dr. Ostojić: nemoralni Kantov zakon

Dr. Ostojić: nemoralni Kantov zakon

Izabela Krumpić je zbog obiteljske tajne izgubila vjeru u filozofiju i ušla u 'filozofski pubertet' koji se očituje nizom simptoma. Liječi je dr. Ostojić.

Dr. Ostojić: psihotični mačak Bates

Dr. Ostojić: psihotični mačak Bates

Jasminina je mačka odgledala cijeli Hitchcockov 'Psiho' i otad se ne prestaje cerekati. Kako je sad osloboditi duha shizofrenog lika?

Dr. Ostojić: Avatarova žrtva

Dr. Ostojić: Avatarova žrtva

Velečasni Zvone oduvijek je bio čvrst vjernik, no nakon filma 'Avatar 3D' umislio si je da je domorodac s Pandore. Nakon egzorcizma slijedi liter

Dr. Ostojić: Žižekove subliminarne perverzne poruke

Dr. Ostojić: Žižekove subliminarne perverzne poruke

Žižekove psihoanalitičke interpretacije filmova kod Nine su dovele do seksualne anomalije koju može izliječiti samo dr. Ostojića.&

Dr. Ostojić: o supkulturama

Dr. Ostojić: o supkulturama

Nakon jedne knjige Sid se iz beskompromisnom punkera pretvorio u šarenog funkera koji sjedi za šankom u Saxu i mrda bokovima. Koja je terapi

Dr. Ostojić: gdje sam tu ja?

Dr. Ostojić: gdje sam tu ja?

U korijenu svakog Vesninog čitanja nalazi se potreba da pronađe nešto osobno u knjizi. Sad kad je zapelo, javila se dr. Ostojiću.

Dr. Ostojić: Althusserovi represivni aparati

Dr. Ostojić: Althusserovi represivni aparati

Filip tvrdi da su se u njegovom gradu pojavile sve same krive vrijednosti, a kako reda mora biti pomoć je potražio u ordinaciji dr. Ostojića?

Dr. Ostojić: Božićno grintanje i Grinchanje

Dr. Ostojić: Božićno grintanje i Grinchanje

Ordinacija dr. Ostojića otvorena je i na Božić. Zapravo, taj vam je dan možda i najpotrebnija. Janica je potražila pomoć već drugi put. 

Dr. Ostojić: mrki Roland Barthes

Dr. Ostojić: mrki Roland Barthes

Poslovna žena Iva noćima sanja jedan te isti san u kojem se pojavljuje ružan čovjek s čekinjastim brčinama. Kakve to veze ima s čitanjem?  

Dr. Ostojić: self-help Šenoa

Dr. Ostojić: self-help Šenoa

Ovaj tjedan doktor Ostojić liječi pacijenta kojem ne treba literoterapeutska pomoć jer on jednostavno ne želi čitati. Osobito ne Šenou!

Dr. Ostojić: modni asesoar Proust

Dr. Ostojić: modni asesoar Proust

Jagodi iz Nico Liveo Coco modne agencije modni je ataše rekao da će u nadolazećim sezonama biti IN čitati Prousta! Komplikacija. 

Dr. Ostojić: književnost kao crna magija

Dr. Ostojić: književnost kao crna magija

Zbog jedne nepromišljene ljubavne avanture Stefan Zveck danas se osjeća kao woodoo lutka. Kako se othrvati tom zlom osjećaju?

Dr. Ostojić: iritirajući poremećaj Znanja

Dr. Ostojić: iritirajući poremećaj Znanja

Jelena zna sve i žudi za tim da ne razumije ljude i tekstove oko sebe. Doktor joj umjesto dezinfikcije propisuje 'Ples sa zvijezdama'.

Dr. Ostojić: strah od Venecije

Dr. Ostojić: strah od Venecije

Pronalaženje 'točne interpretacije' djela Thomasa Manna bračnim bi drugovima moglo upropastiti romantični izlet u Veneciju. Ordinira dr. Ostojić. 

Dr. Ostojić: Dorian Gray kao prelijepi tupko

Dr. Ostojić: Dorian Gray kao prelijepi tupko

Lijepa Nives moli doktora da upozori čitateljstvo na ružnu sliku koja se putem književnosti šalje o lijepim ljudima. Doktor preporuča filozofikamente.

Dr. Ostojić: tajni agent Bob Rock

Dr. Ostojić: tajni agent Bob Rock

Djelo povuče za nos i najmudrije. Upravo to desilo se i neimenovanom tajnom agentu koji je pomoć potražio u ordinaciji dr. Ostojića.

Dr. Ostojić: 'kanconijer' ili 'carinik'?

Dr. Ostojić:

Ovaj je tjedan u ordinaciji dr. Ostojića pomoć potražila Ranka koja ne uzdiše dovoljno dok čita Petrarcu. Kako je izliječiti?

Dr. Ostojić: karikirani Gogoljevi likovi

Dr. Ostojić: karikirani Gogoljevi likovi

Što se dešava kad čitatelj shvati da živi komediju za koju je mislio da je samo čita? Kako nakon ove spoznaje povratiti zdravi literarni um?

Dr. Ostojić: ekstremni dubinski čitatelj

Dr. Ostojić: ekstremni dubinski čitatelj

Adriana ima strah od prevelike otvorenosti izraza različitim interpretacijama s čime se dobro nosila dok nije naišla na neke haiku pjesme.

Dr. Ostojić: strukturalni funkcionalizam

Dr. Ostojić: strukturalni funkcionalizam

Ovotjedni pacijent na Odjelu za literoterapiju nije čovjek već cyborg T-800 koji je došao spasiti svijet, ali je naišao na probleme s Talcottom Parson

Dr. Ostojić: zašto Barbie-svijet ne može biti onaj pravi?

Dr. Ostojić: zašto Barbie-svijet ne može biti onaj pravi?

Kako su knjige uglavnom posvećene pripadnicima isključivo jednog spola, tako Rajko, odnosno Rajka, ne zna kako ih čitati.

Dr. Ostojić: šta ima u toj Ani Karenjini?

Dr. Ostojić: šta ima u toj Ani Karenjini?

Ljubiteljica elektronike Nina uputila se na 'Love parade' koji je zapravo bio 'Lav parade' i otkrila da kod Tolstoja nije sve dosadna stvarnost.

Dr. Ostojić: nezasitan Faust

Dr. Ostojić: nezasitan Faust

Za Matu su knjige prokletnice. Taman kad pomisli da je stupio u kontakt s njima, one mu opet izmaknu. Ima li lijeka?

Dr. Ostojić: originalni Iser

Dr. Ostojić: originalni Iser

Čitateljica Lidija pita našeg doktora zašto bi ona mijenjala skup svojih sasvim realnih očekivanja zbog autorovih fiks ideja? Doktor odgovara.

Dr. Ostojić: Mladen Burnać vs. Milan Kundera

Dr. Ostojić: Mladen Burnać vs. Milan Kundera

Doktor germanistike, književnosti i muzikologije otisnuo se u svijet nerazmišljanja u kojem je uživao sve do slučajnog susreta s knjigom...

Dr. Ostojić: fatalistična Doris i njezin gospodar

Dr. Ostojić: fatalistična Doris i njezin gospodar

Doris ima novog dečka koji ima jahtu, ali ne razmije njezinu potrebu za čitanjem klasika. Kako ga natjerati da pročita Diderota?

Dr. Ostojić: Zovem se Red

Dr. Ostojić: Zovem se Red

Vaša interpretacija teksta vjerojatno neće biti nimalo slična onome što je autor zamišljao, ali čitanje iz najrazličitijih perspektiva je u trendu.

Dr. Ostojić: što i kako čitati na plaži?

Dr. Ostojić: što i kako čitati na plaži?

Marina bi htjela neke ful pametne knjige za plažu, ali opet da nisu prejake, da je u kombinaciji sa suncem ne strefe u glavu. Doktor preporuča.

Dr. Ostojić: tjelesna i mentalna lijenčina Oblomov

Dr. Ostojić: tjelesna i mentalna lijenčina Oblomov

Boris zvani Chucky je hiperaktivna osoba, stalno u pokretu i akciji i njegovom organizmu treba odmora. Doktor propisuje literoterapiju.

Dr. Ostojić: nemoral gospođe Bovary

Dr. Ostojić: nemoral gospođe Bovary

Marijanin suprug je kroz noć pročitao knjigu 'Gospođa Bovary', a drugi dan je dao otkaz bez obrazloženja. Zašto, doktore?

Dr. Ostojić: opasna kombinacija

Dr. Ostojić: opasna kombinacija

Dežurni doktor Ostojić upozorava! Pomiješati Lacana i Mišu Kovača jednako je kao pomiješati antidepresive sa šibenskom travaricom.

Dr. Ostojić: neposlušni Walter Benjamin

Dr. Ostojić: neposlušni Walter Benjamin

Profesor Mario iz frankfurtske škole ima problema s malim Walterom Benjaminom koji je divlji i ne sluša. Doktor objašnjava situaciju.

Dr. Ostojić: nestvarni Gould Verskojls

Dr. Ostojić: nestvarni Gould Verskojls

Što vam se može dogoditi ako se emotivno vežete uz nestvaran lik iz priče i kako se od toga izliječiti, piše uvijek dežurni dr. Ostojić.

Dr. Ostojić: Pekićev smion odgovor Bibliji

Dr. Ostojić: Pekićev smion odgovor Bibliji

Religiozni Pavao slučajno je pročitao knjigu koja se sprda s njegovom religijom i otad jako slabo spava. Što mu je činiti, doktore?

Dr. Ostojić: Derrida

Dr. Ostojić: Derrida

Ines se u zao čas uhvatila čitanja Derride i - hop! - ode ontološki oslonac. I kako se to prezime uopće deklinira, doktore?

Dr. Ostojić: Camus

Dr. Ostojić: Camus

Navijač je jednom slučajno uzeo knjigu u ruke i - hop! - postao ovisnik o čitanju. Sad ga 'Stranac' asocira na strance u Dinamu... 

Dr. Ostojić: Tomić

Dr. Ostojić: Tomić

Antinom ćaći nikako nije jasno šta se njegov sin ima mišat u oni vrag šta ga studenti sad oće mukte. Ni doktoru nije lako... 

Dr. Ostojić: Vonnegut

Dr. Ostojić: Vonnegut

Dekanica želi da se studenti u prosvjedima postave malo postmodernije jer 'tako to ide'. Doktor joj poručuje da nema bijega.  

Dr. Ostojić: Barthes

Dr. Ostojić: Barthes

Autoru je rečeno da 'autorska instanca više nema veze s tekstom'. To ga je dotuklo. Kako dalje, doktore?

Dr. Ostojić: Superheroji i seksualne fantazije

Dr. Ostojić: Superheroji i seksualne fantazije

Emu uzbuđuju filmovi sa superherojima, ali je zbunjuje trend prikazivanja istih kao jadnih, impotentnih klaunova. Di to vodi, doktore?

Dr. Ostojić: Shakespeare ili Hamlete, začepi!

Dr. Ostojić: Shakespeare ili Hamlete, začepi!

Profesor X pita našeg doktora je li primijetio koliko Shakespearovi likovi MELJU? Može li mu se vratiti poljuljana radost čitanja...

Dr. Ostojić: Šišqo Menčetić

Dr. Ostojić: Šišqo Menčetić

Bi-Aj-Bi-Aj je street smart i kuži asfalt, buraz. Ono što ne kuži je zašto ima seminar iz nekog Sheeshka, man! Ol' Doc, kao i obično, rula!  

Dr. Ostojić: Weber i duh kapitalizma

Dr. Ostojić: Weber i duh kapitalizma

Marija je, čitajući Webera, shvatila da se iza svih kapitalista zapravo kriju protestanti. Pa, zar i Todorić i Kerum, doktore?!

Dr. Ostojić: Bukowski

Dr. Ostojić: Bukowski

Sulejman je veličanstveni umjetnik na trapezu. Zapravo, bio je veličanstven dok se nije uhvatio Bukowskog. Sad mu treba mreža...

Dr. Ostojić: Pero. Koji Pero?

Dr. Ostojić: Pero. Koji Pero?

Koji Vas je cijelu noć dero! Maša ima neodoljivu potrebu da priča idiotske fore i to u ozbiljnoj i umjerenoj Njemačkoj. Doktor spašava stvar.

Dr. Ostojić: U jednu ruku je, u drugu ruku nije

Dr. Ostojić: U jednu ruku je, u drugu ruku nije

Jelka ima jedan problem koji možda i nije toliki problem, ovisi kako se uzme. Može li postati odlučna kao Wright Mills? Teško... 

Dr. Ostojić: Kasan ćuk il' netopir

Dr. Ostojić: Kasan ćuk il

Neva ima 17 godina, a u kvartu je dočekuje lokalni skinhead koji joj recitira Matošev 'Notturno'. I ne da joj bježati!

Dr. Ostojić: I više se ne vraćaj, Latinoviczu

Dr. Ostojić: I više se ne vraćaj, Latinoviczu

Julio i Gavita su srodne duše, ali u njihovu se vezu umiješao lik jednog hrvatskog modernističkog romana. Što sad?  

Dr. Ostojić: Kamov

Dr. Ostojić: Kamov

Zdravka je čitanje 'Isušene kaljuže' odvelo na rub tuberkuloze i incesta, te preko ruba alkoholizma i impotencije. Ima li nade, doktore?

Dr. Ostojić: Slamnig i ubojstvo ciglama

Dr. Ostojić: Slamnig i ubojstvo ciglama

Branka je starija gospođa u potrazi za pravim pjesnicima. Jesu li svi 'pod zidom', koga su ubili 'jedan žuti, i brkati...' i zašto su cigle crvene? 

Dr. Ostojić: Brookova publika

Dr. Ostojić: Brookova publika

Elena se u odnosima s ljudima uvijek ponaša kao publika. Jučer je, recimo, počela pljeskati šefu. Doktore, ovo je ozbiljno! 

Dr. Ostojić: Sweet Home Horvatska

Dr. Ostojić: Sweet Home Horvatska

Steve je povratnik iz dijaspore i želi se uklopiti, a doktor mu kaže da se i čitanjem smeća može doći do korisnih spoznaja.

Dr. Ostojić: Borges

Dr. Ostojić: Borges

Pojam paralalenih svjetova može vrlo loše djelovati na koncentraciju. To sad zna Lucija, a naš Doktor je šalje - na rukomet.

Dr. Ostojić: Eshil (Ass Hill)

Dr. Ostojić: Eshil (Ass Hill)

Ilija je beskućnik bez kuće, voli grčke tragedije iz Grčke i, poput Prometeja, točno zna što nam nosi budućnost. A nitko mu ne vjeruje, doktore! 

Dr. Ostojić: Dickens i njegov Ebenezer

Dr. Ostojić: Dickens i njegov Ebenezer

Janica ne brije na Božić, ali voli dobivati poklone. Doktore, znači li to da će uskoro rađati djecu na komade i glasati za HDZ?

Dr. Ostojić: Hobbes, ljudi i vukovi

Dr. Ostojić: Hobbes, ljudi i vukovi

Ako je čovjek čovjeku vuk, zašto potpisati ugovor s vukom, pita Alen. Nemamo izbora, veli doktor, jer dupini baš i nisu pouzdani.

Dr. Ostojić: Nietzsche u Pazdigradu

Dr. Ostojić: Nietzsche u Pazdigradu

Veliki filozof iznervirao je Splićanku Lanu: najrađe bi mu zalipila trisku i učinila nešto 'nesokratovsko'. Dobri doktor priskače u pomoć. 

Dr. Ostojić: Artaud i nošenje hlača

Dr. Ostojić: Artaud i nošenje hlača

Robert je glumac i Artaud mu je promijenio život. Sad nosi halje po gradu, a doktor mu savjetuje da pripazi s kolesterolom i uskličnicima u tekstu!

Dr. Ostojić: Erving Goffman

Dr. Ostojić: Erving Goffman

Goffmanova teorija o tome da kako ljudi cijelo vrijeme glume i izvode predstave duboko je potresla jednu mladu glumicu. Pomaže joj dr. Ostojić.

Dr. Ostojić: Henrik Ibsen

Dr. Ostojić: Henrik Ibsen

Ivanka je bila mezimica obitelji dok se držala Balzaca i Dostojevskog. A onda je u lektiru ušao Ibsen... Kako dalje, doktore?

Dr. Ostojić: Medeja

Dr. Ostojić: Medeja

Bijesna čitateljica optužuje Euripida za šovinizam te od dr. Ostojića zahtijeva novu interpretaciju antičke drame 'Medeja'. 

Dr. Ostojić: Italo Calvino

Dr. Ostojić: Italo Calvino

Laži nas mogu dovesti u vrlo nezgodne situacije. Zabrinti Luka javio se Dr. Ostojiću s molbom da mu prepriča knjigu koju ne može pročitati. 

Dr. Ostojić: Molière

Dr. Ostojić: Molière

Ovoga tjedna u ordinaciji dr. Ostojića rješavao se problem više birokratske no medicinske prirode. Svejedno uspješno.

Dr. Ostojić: Rainer Maria Rilke

Dr. Ostojić: Rainer Maria Rilke

Doktor Ostojić odgovara na prvo pitanje čitateljice iz Karlovca koja se spotaknula o veličinu djela Rainera Marie Rilkea.  

Dr. Ostojić: Michel Foucault

Dr. Ostojić: Michel Foucault

Ljubavnik u nevolji posegnuo je za 'Voljom za znanjem' Michela Foucaulta i našao se u još većoj nevolji. U pomoć i ovaj petak uskače dr. Ost

Dr. Ostojić: Terry Eagleton

Dr. Ostojić: Terry Eagleton

Marksistička perspektiva u književnosti Terryja Eagletona jednog bi čitatelja mogla dovesti do lijepe djevojke. Kako? Odgovara dr. Ostojić.

Odjel za literoterapiju i book kirurgiju

Pročitajte i ...
Od Hölderlina do nacizma

Komentiraj tekst
posalji linkprint

advertising

RSS feed | Impressum

Copyright 2018, Booksa.hr
Warning: Unknown: open(/home/17504/data/tmp /sess_9624d84c4e636e9fb90a213cfe986ad0, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/17504/data/tmp ) in Unknown on line 0