Warning: session_start() [function.session-start]: open(/home/17504/data/tmp /sess_8f7129a966cc2f45cb3eeee5b8c190e6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 3

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php:3) in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 3

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php:3) in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 3

Warning: ini_set() [function.ini-set]: A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in /nfs/c02/h05/mnt/17504/domains/booksa.hr/html/lib/functions.php on line 11
BOOKSA.HR - DOSSIER

REGISTRIRANI KORISNICI:

Problemi s logiranjem?
Registrirajte se!

KORISNIK

Zapamti me  

LOZINKA

PRETRAŽIVANJE

HOME:  DOSSIER


Albahari, David

David

Autor dvadesetak knjiga, najprevođeniji suvremeni srpski pisac, prevoditelj i pobornik postmoderne književnosti živi i radi u dalekom Calgaryju.

Balenović, Ivo

Ivo

Ivo Balenović u hrvatsku je književnost ušao totalno nepozvan, kao nepoznat netko. Sad je znan svima, kao Ivo Balenović ili kao Alen Bović, svejedno. 

Baretić, Renato

Renato

Zagrepčanin koji se prije petnaestak godina, kako sam kaže, bez prisile preselio u Split.

Barnes, Julian

Julian

Introvertirani britanski frankofil konačno je primio prvog Bookera.

Beigbeder, Frédéric

Frédéric

Ljudi koji sve dobiju kad se rode možda pišu zato da bi nešto izgubili. Obični pisci možda pišu kako bi nešto dobili. Kod njega je obrnuto.

Bernhard, Thomas

Thomas

Pisac koji je dosljedno blatio austrijski provincijalizam, Katoličku crkvu i nacizam još za života ovjenčan je slavom kakvu samo rijetki dosegnu.

Bulić, Vlado

Vlado

Sa sela u grad, 'od motike do interneta', kroz čičke do nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2006. godini.

Dežulović, Boris

Boris

Boris Dežulović svojim društveno angažiranim publicističkim i beletrističkim tekstovima nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Đikić, Ivica

Ivica

Od fenomenalnog romana 'Cirkus Columbia' preko političke biografije Stipe Mesića do naturalistička literarne 'bežanije' 'Ništa sljezove boje'.

Dragojević, Danijel

Danijel

Danijel Dragojević, rođen 1934. u Vela Luci na Korčuli, jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih suvremenih hrvatskih pjesnika i esejista.

Drakulić, Slavenka

Slavenka

Slavenka Drakulić, najprevođenija hrvatska književnica i publicistkinja, rodila se u Rijeci 1949. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976. godine.

Drndić, Daša

Daša

Daša Drndić do sad je napisala 11 knjiga proze i preko dvadeset radio-drama. Uz to prevodi i predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Enright, Anne

Anne

Seks, anđeli, humor, obitelj. Sve su te stvari pronašle svoje mjesto u prozi žene koja je McEwanu maznula Man Bookera pred nosom.

Ferić, Zoran

Zoran

On je jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca, srednjoškolski profesor književnosti i voditelj Radionice kreativnog pisanja u Booksi. 

Franzen, Jonathan

Jonathan

Od uštogljenog štrebera do najveće američke književne zvijezde... Mag pisane riječi, Jonathan Franzen!

Gaiman, Neil

Neil

Njegova mašta proteže se od američkog Srednjeg Zapada do Vilindoma, od nordijskih bogova do utjelovljenja sna. Maštajte s Neilom Gaimanom!

Glamuzina, Drago

Drago

Drago Glamuzina, tek odnedavno poznat kao romanopisac, teško skriva pjesničke korijene, a po općem i ujednačenom stavu kritike i bolje funkcionira kao pjesnik.

Gromača, Tatjana

Tatjana

Autorica pjesničke zbirke, romana i putopisnih priča. Nezaobilazno ime hrvatskog suvremenog pjesništva, zastupljena u svim važnijim antologijama.

Jarak, Rade

Rade

Ime Rade Jarka vrlo je dobro poznato književnim krugovima i upućenijim čitateljima, ali ne i širokim masama.

Jeger, Rujana

Rujana

"Kada imate dovoljno para i prilike da putujete, tek na nekom dalekom kontinentu spoznate da ste i vi i vaš grad, zemlja, pa i kontinent – posve nevažni."

Jergović, Miljenko

Miljenko

Miljenko Jergović internacionalno je poznat i priznat hrvatsko-bosanski pisac i prvi važniji književnik postkomunizma.

Kovač, Mirko

Mirko

'Jezik nije ni propis ni zakon kojeg se morate po svaku cijenu držati, nego fleksibilna živa stvar kojoj se prilagođavate.'

Koščec, Marinko

Marinko

Duhovit, britak, refleksivan, inovativan... bez njega bi hrvatska književna scena bila puno siromašnija. 

Kundera, Milan

Milan

"Roman nije ispovijed autora nego ispitivanje što je ljudski život u klopci u koju se pretvorio svijet."

Kunzru, Hari

Hari

Londonac rođen 1969. godine kojeg već danas slave i obožavaju kao iznimno talentiranog romanopisca. Na hrvatski je preveden njegov 'Impresionist'.

Kvesić, Pero

Pero

Inspiracija mu je život, a život još nije pregazilo vrijeme.

Lessing, Doris

Doris

Autorica koja je s 13 godina prekinula školovanje ne bi li se posvetila pisanju, na pragu 88. rođendana osvojila je Nobelovu nagradu za književnost.

Lovecraft, Howard Phillips

Howard Phillips

H.P. Lovecraft, majstor horrora, otac moderne horror fikcije, bio je više ili manje lud. U njegovim djelima dominiraju depresija, strah i pesimizam.

Mailer, Norman

Norman

Norman Mailer - književnik, novinar, scenarist, redatelj, komunist, nonkomformist,  inženjer, šovinist, alkos, hašoman... Sve u svemu, pravi 'hipster'.

Michaux, Henri

Henri

Autor četrdesetak djela, od kojih su na hrvatski u cijelosti prevedena samo četiri, uz književnost bavio se slikarstvom i eksperimentiranjem s drogama.

Mraović, Simo

Simo

Od 'Sezone otrova' do 'Konstantina Bogobojaznog' i 'Bajki za plažu', njegove su knjige čitatelja činile jačim i veselijim. I to se neće promijeniti. 

Nikolaidis, Andrej

Andrej

Proza i publicistika Andreja Nikolaidisa neizostavan su dio nove crnogorske književnosti koja raskida s dotadašnjom (nacionalnom) tradicijom.

Pavičić, Jurica

Jurica

MVP hrvatskog novinarstva i u književnom radu secira suvremenost i dokumentira traume sive stvarnosti. 

Perišić, Robert

Robert

Proteklih pet godina Perišić je radio na jednom od najiščekivanijih romana na domaćoj književnoj sceni. Naslovio ga je 'Naš čovjek na terenu'.

Pierre, DBC

DBC

Biografija jednog od najkontroverznijih pisaca današnjice, DBC Pierrea, mogla bi poslužiti kao savršeni scenarij za neki avanturistički triler.

Pintarić, Krešimir

Krešimir

Pisac i pjesnik kojemu je, u pandemiji cinizma, ljubav još uvijek sve. Blizak s banalnostima, ali ne i banalan.

Polić Kamov, Janko

Janko

Janko Polić Kamov (1886-1910) jedan je od najosebujnijih i istodobno najkontroverznijih pisaca hrvatske književnosti uopće.

Popović, Edo

Edo

Popović se s vremenom nametnuo kao najurbaniji hrvatski pisac i postao neosporna literarna činjenica.

Pratchett, Terry

Terry

Terry Pratchett - kreator 'Discworlda', radoholičar koji izdaje u prosjeku dvije knjige godišnje i najprodavaniji pisac u Britaniji devedesetih.

Pullman, Philip

Philip

Opčinio je svijet 'Tamnim tvarima', a nije čarobnjak nego ateist koji na svojoj strani ima čak i biskupa od Kanterberija. I, što je najvažnije, milijune čitatelja.

Pynchon, Thomas

Thomas

Thomas Pynchon vjerojatno je kandidat broj jedan za status najvećeg suvremenog američkog književnika. Utipkajte njegovo ime u Google...

Roth, Philip

Philip

U iščekivanju dobitnika 'regularnog' Bookera, podsjetimo se tko je ovogodišnji laureat Man Booker International Prizea.

Sajko, Ivana

Ivana

Umjetnički eksperimenti, aktivizam, propitivanje uloge umjetnika kao dijagnostičara društva, dva uspješna romana, inozemni uspjesi… Ivana Sajko.

Samardžić, Goran

Goran

'S vremenom sam ipak, stideći se i femkajući se, krijući se i povremeno usamljujući, milionima napisanih knjiga dodao i nekoliko svojih.'

Savičević Ivančević, Olja

Olja

Trenutno najpopularnija hrvatska književnica vješto oscilira između poezije i proze. Svestrana, talentirana i potpuno posvećena pisanju.

Simić, Mima

Mima

Autorica popularnih 'Pustolovina Glorije Scott', LGBTQ aktivistica i jedna od rijetkih poznatih osoba koja se javno 'outala' na televiziji.

Smith, Zadie

Zadie

Zadie Smith rođena je kao Sadie Smith 1975. u sjeverozapadnom dijelu Londona gdje uglavnom obitava radnička klasa.

Stasiuk, Andrzej

Andrzej

Pojava Stasiukova lika podcrtava njegovu naglašenu neovisnost, realistički humanizam i totalno životno iskustvo.

Stead, C.K.

C.K.

Najveći živući romanopisac i pjesnik engleskog govornog područja kome se dive Rushdie, Ishiguro i Barnes posjetit će Zagreb i Booksu. 

Sterling, Bruce

Bruce

Što povezuje ocean od prašine, mrtve medije, Texas, Beograd i ovogodišnji SFerakon? Povezuje ih Bruce Sterling!

Tribuson, Goran

Goran

S dvadesetak romana, desetak zbirki priča i pet filmskih scenarija Goran Tribuson je, između ostalog, naš najplodniji pisac. Mnogima čak najbolji.

Ugrešić, Dubravka

Dubravka

Jedna od najznačajnijih nositeljica feminističkog vala 1980-ih godina koju je 'Štefica Cvek' prometnula u svojevrsnu kulturnu ikonu.

Viewegh, Michal

Michal

Životni put Michala Viewegha, trenutno najpopularnijeg i najprodavanijeg češkog autora, pomalo nalikuje zapletu nekog opakog holivudskog 'no brainera'.

Wilde, Oscar

Oscar

Neprikosnoveni zamućivač granica između umjetnosti i realiteta koji je usput bio još i literarna zvijezda, dandy, anarhist... 

Williams, Tad

Tad

On je definitivno radoholičar. Osim što izbacuje stotine stranica godišnje, radio je više poslova nego što je dana u godini. Upoznajte Tada Williamsa!

Štivičić, Tena

Tena

Od malog stana u Nalješkovićevoj, preko Akademije dramskih umjetnosti i Goldsmiths Collegea do londonskog Arcola Theatra. 

Žižek, Slavoj

Slavoj

Slovenski sociolog, kulturni kritičar, filozof i psihoanalitičar Slavoj Žižek eksponirana je figura na intelektualnoj sceni današnjice. 

posalji linkprint

advertising

RSS feed | Impressum

Copyright 2018, Booksa.hr
Warning: Unknown: open(/home/17504/data/tmp /sess_8f7129a966cc2f45cb3eeee5b8c190e6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/17504/data/tmp ) in Unknown on line 0